Eco-Energy
 
Duurzaam duurt het langst

Welke briketten waarin te stoken

Niet ieder type houtbriket is geschikt voor elk type kachel, vuurkorf of oven. Dit heeft voornamelijk te maken met de manier waarop de briket geperst is. Zo zijn er briketten die eenvoudig en snel vlam vatten maar er zijn er ook die zo hard geperst zijn dat eerst goed ondervuur nodig is. Daarom dit overzicht. Een en ander is afhankelijk van de kachel zelf, de luchttoevoer, hoogte van de schoorsteen en trek in de kachel.


Pinikay 4* EU

Pinikay 5* NL

Ruf 5* XXL

Hotflame

NachtbrikettenOpen haard zonder ramen of deurtjes

*** 

***

-

-

-

Houtkachel met deuren of ramen

*** 

***

***

*** 

***

Terrashaard open model

*** 

***

-

***  

-

Terrashaard gesloten model

*** 

*** 

***

***

***

Vuurkorf

*** 

***

*

-

Vuurschaal

*** 

***

*

-

Hottub

*** 

***

***

***

***

Pizzaoven open model

*** 

***

-

-

-

Perskracht houtbriket door fabriek

hard

extreem hard

extra hard

medium

medium- = ongeschikt


* = redelijk geschikt


** = goed geschikt 


***= zeer goed geschikt
Combinatie tip Ruf XXL met Pinikay

Veel van onze klanten die een gesloten binnen- of gesloten buitenkachel hebben of Hottub, stoken een combinatie van RUF 5* XXL en Pinikay briketten.

Aansteken van Ruf XXL en Pinikay

Leg 2 Ruf 5* XXL blokken in de kachel met daar tussen enkele bruine aanmaakblokjes. Leg op de 2 blokken een Pinikay briket in de breedte. Steek de aanmaakblokjes aan. Hou het deurtje nog even op een kier. De briketten zullen snel vlam vatten waarna het deurtje gesloten kan worden. 

Geen lijm of chemische bindmiddelen

BeterWarm houtbriketten worden zonder lijmen of andere bindmiddelen geperst. Afhankelijk van het type is het vochtgehalte 5% tot maximaal 8%

Hotflame

Hotflame is een medium hard geperst briket van es, beuk, eik en meranti. Het briket is met de hand in kleinere stukken te breken die eenvoudig aangestoken kunnen worden als bronvuur. Ook is de Hotflame super te branden op gloeiende briketten, de Hotflame gaat in lengte uitzetten en spectaculair vlammen. Na ongeveer 30 minuten gaat de briket nog lang nagloeien.

Opslag

De briketten moeten altijd binnen en droog opgeslagen worden, dus niet buiten in een houthok of in een vochtige schuur of kelder. De briketten zullen indien ze vochtig worden uit elkaar vallen en daarmee ongeschikt raken om nog te verbranden.

Combinatie met gewoon hout

Harde houtbriketten, zoals de Pinikay en Ruf XXL zijn ook geschikt om in combinatie met traditioneel hout te stoken. Begin dan altijd eerst met de briketten en voeg daarna pas het hout toe. Omdat de temperatuur van briketten hoog is zal het vocht snel uit het hout verdampen.

Stook geen nat hout

Stook nooit behandeld of nog nat hout, de rookgassen en stank die vrijkomen zijn schadelijk voor mens, dier en milieu. De roetaanslag in de schoorsteen is vele malen hoger en leidt regelmatig tot een schoorsteenbrand. Stap definitief over op HET NIEUWE HOUT van BeterWarm.